Fobieën zijn een extreem veel voorkomende aandoening die jaarlijks miljoenen mensen treft, en vaak passen hun symptomen niet in de klassieke opvatting van hoe we denken dat een fobie eruit ziet. Hier is onze lijst met de 10 ongewoonste fobieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Misschien wil je vanavond je licht aan laten…

#1 – Trypofobie

Trypofobie is angst voor clusters van kleine gaatjes of bultjes. Voorbeelden van trypofobe objecten zijn honingraten, lotuspeulen en bubbels in een kopje koffie. In sommige gevallen kunnen zelfs afbeeldingen met deze texturen trypofobie-reacties veroorzaken.

#2 – Arachibutyrofobie

Arachibutyrofobie is een intense angst dat pindakaas aan de tanden blijft kleven. Zo’n fobie zou een persoon met veel spijsverteringsproblemen achterlaten en kan zelfs paniekaanvallen veroorzaken als ze eraan worden herinnerd.

#3 – Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Angst voor lange woorden. Als we jong zijn, leren we lezen door letters en woorden te herkennen en te begrijpen. Dit kan leiden tot een verband tussen leren en angst, wat kan leiden tot een levenslange fobie voor het lezen van grote, gecompliceerde woorden.

#4 – Autofobie

Autofobie is een angst om alleen of geïsoleerd te zijn. Het kan voortkomen uit ofwel een angst voor verlating of isolatie zelf. Autofobie treft veel mensen met sociale angst, die bang zijn om in sociale situaties te verkeren die hen met rust laten. Mensen met autofobie ervaren ernstige psychische problemen wanneer ze alleen zijn, en ervaren vaak paniekaanvallen en paranoia wanneer ze voor een korte periode alleen zijn.

#5 – Selenofobie

Angst voor stilte. Mensen met selenofobie doen er alles aan om zelfs maar een moment van stilte te vermijden, inclusief het meenemen van koptelefoons of oordopjes waar ze ook gaan. Ze raken snel gestrest, omdat al hun aandacht is gericht op hun omgevingsgeluid. Voor mensen met selenofobie zijn rust en stilte vaak enge en ondraaglijke dingen, maar harde geluiden en muziek hebben eigenlijk de voorkeur boven stilte.

#6 – Bathmofobie

Angst voor trappen, steile hellingen of andere loop-/stasituaties waarbij men kan vallen. Met bathmofobie zijn mensen niet zo bang voor trappen en hellingen als wel dat ze bang zijn om erop te vallen. De fobie kan worden geassocieerd met hoogtevrees of hoogtevrees, omdat deze mensen zich vaak onveilig voelen, zelfs als ze een hellingbaan gebruiken om steil terrein af te dalen.

#7 – Aphenphosmfobie

Angst om aangeraakt te worden door een hand. Niet zomaar een hand, maar een hand die recent een handeling heeft uitgevoerd. Deze fobie wordt vaak verward met pteronofobie, de angst om door iets aangeraakt te worden.

#8 – Encheiridionofobie

Dit is een angst voor handleidingen en instructies. Elke persoon heeft zijn eigen speciale soort eigenzinnige fobie, maar voor deze mensen is er niets erger dan te moeten werken met instructies. Encheiridionofobie, of angst voor handleidingen en instructies, kan zo ernstig zijn dat het paniekaanvallen veroorzaakt bij mensen die eraan lijden. Van mensen die lijden aan encheiridionofobie is bekend dat ze handleidingen en handboeken uit elkaar scheuren nadat ze ze hebben gelezen, omdat ze zo bang zijn dat er iets mis zal gaan.

#9 – Plutofobie

Angst voor rijkdom of het verkrijgen van rijkdom. Deze fobie kan worden onderverdeeld in twee soorten, sociale plutofobie en economische plutofobie. Sociale Plutofobie is een angst om rijk te worden vanwege de populaire mening en kritiek, terwijl Economische Plutofobie een angst is om te veel geld te hebben vanwege het onvermogen om het goed te beheren. Wanneer iemand met een van deze angsten geld tegenkomt, raken ze in een paniektoestand die misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken.

#10 – Gephyrofobie

Gephyrofobie, of angst voor bruggen, is misschien wel een van de meest voorkomende fobieën waarvan mensen niet weten dat ze ze hebben. Het komt voort uit het onvermogen van een kind om zijn omgeving te begrijpen, wat kan bijdragen aan de reden waarom gephyrofobie zelden opduikt op volwassen leeftijd. Het woord komt uit het Latijn en betekent angst voor het oversteken van bruggen, dus de bron zou kunnen liggen in een diepgeworteld gevoel van gevaar.