Wie kent het niet? Je roze flared jeans, je gele polo, je rode sportshirt of gewoon je zwarte broek. Een wasbeurt kan al genoeg zijn om de kleur te vervagen. Zelfs al heb je zelf geen ervaring met wassen, herken je waarschijnlijk dit probleem en geef je graag de schuld aan je vader, moeder, man, vrouw of huishoudelijke hulp die de was voor je doet. Er zijn natuurlijk manieren om de kleur weer op te laten leven. Maar is het niet veel makkelijker om het vervagen van kleuren proberen te voorkomen? Met deze 6 tips voorkom je dat de kleuren van je kleding vervagen.

#1 – Kijk goed wat er op het waslabel staat

Heb je een kledingstuk dat je nog nooit hebt gewassen? Lees dan eerst het waslabel. Dit label bevindt zich altijd aan de binnenzijde van het kledingstuk. Hierop staat informatie over de temperatuur van de wasmachine, of het in de droger mag, of het gestreken mag worden en welk was programma ervoor gebruikt kan worden. Zorg dus dat je je aan de bijgeleverde informatie van het label houdt! Maar let op, over het algemeen geldt hoe warmer je wast hoe sneller de kleur vervaagd. Dus probeer waar kan zo koud mogelijk te wassen.

#2 – Was de eerste keer apart of samen met exact dezelfde kleuren

Een kledingstuk voor het eerst wassen, hoe doe je dit? Let op dat een nieuw kledingstuk het beste de eerste keer apart gewassen kan worden of anders met andere kledingstukken in exact dezelfde kleuren. De kans is namelijk extra groot dat een kledingstuk de eerste keer afgeeft en verkleurd. Dit is dus niet alleen vervelend voor het nieuwe kledingstuk maar ook voor de kleren die mogelijk deze kleur opnemen.

#3 – Was kleren binnenste buiten

Het is natuurlijk minder erg als de kleur aan binnenkant van de kleding vervaagd wordt. Was daarom altijd de kleren binnenste buiten. Ook is het erg verleidelijk om alle was op te sparen en de wasmachine propvol te stoppen. Maar waarom zou dit bij kunnen dragen aan het vervagen van de kleuren van de kleding? Als de wasmachine te vol zit, moet de wasmachine harder werken. Dit is niet alleen slecht voor de kleding, maar ook het wasmiddel en het spoelwater kunnen zich daardoor niet goed verspreiden, wat weer leidt tot minder schone kleding.

#4 – Een beetje azijn doet wonderen

Heb je kleding waarvan je weet dat het snel verkleurd of waar je extra voorzichtig mee wilt zijn? Voeg dan een beetje azijn toe. De geur van azijn is helaas niet ideaal maar dit werkt erg goed om de kleur te behouden. Wil je nog voorzichtiger zijn dan alle bovengenoemde tips? Was het dan met de hand in een emmer met niet te warm water en speciaal wasmiddel voor kleurbehoud.

#5 – Kleren hangen aan de waslijn

Niet iedereen heeft een droger, maar diegene die dat wel hebben stoppen vaak onnodig alle kleren in de droger. Het beste voor kleding en het kleurbehoud ervan, is om het op te hangen aan de waslijn. Let op, houdt de kleding binnenstebuiten als je de kleding buiten ophangt, om verkleuring van de zon te voorkomen. Heb je daar geen tijd of geduld voor? Zorg dan dat je was niet te lang in de droger zit. Voor het beste kleurbehoud moet de was nog een beetje vochtig uit de droger gehaald worden.

#6 – Kies de juiste stof

Als laatste kan er ook al gelet worden de het risico voor het vervagen bij het kopen van kleren. Sommige stoffen zijn namelijk gevoeliger dan andere stoffen voor vervaging van kleur. Polyester is een stof die over het algemeen bekend staat om het behouden van de kleur. Ook kun je een bewuste keuze maken voor de kleren van je kleding. Kleren die veel verf bevatten zoals neon kleren vervagen sneller dan meer kleurvaste kleding.