Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar kleding weer netjes gedragen kan worden na een wasbeurt. Het is daarom belangrijk om te weten welke kleuren je wel en niet tegelijkertijd moet wassen. In dit artikel geven we je tips voor het wassen van witte, zwarte, donkere en gekleurde kleding. Door de onderstaande 4 tips te gebruiken, zorg je ervoor dat je vesten, overhemden, broeken, rokken, truien en t-shirts de wasbeurt overleven.

1. Hoe witte kleding schoon te maken

Als het gaat om het wassen van witte kleding, is het belangrijk om te onthouden dat iedere kleurstof kan zorgen voor verkleuring. Zorg ervoor dat je witte kleding apart wast van alles met kleur, zoals donkere kledingstukken of heldere kleuren. Zelfs licht geverfde kledingstukken en oudere kleding kunnen zorgen voor verkleuring tijdens een wasbeurt. Het kan vlekken op witte kleding veroorzaken of een vreemde tint geven.

Zorg er ook voor dat je voor het wassen van witte was, onderscheid maakt tussen erg vervuilde kleding en licht vervuilde kleding. Dit helpt te voorkomen dat vuil en vlekken zich tijdens de wasbeurt op andere kledingstukken gaan nestelen.

Zodra je de witte kleding in de wasmachine hebt gedaan, kies je voor het juiste witte wasmiddel. Was de kleding op de juiste temperatuur dat de kleding kan verdragen.

2. Hoe donkere of zwarte kleding te wassen

Zoals hierboven beschreven, is het van belang om donkere kleding te scheiden van lichte, heldere en witte kleding voordat je het gaat wassen. Hoewel het mogelijk is om zwarte kleding met andere donkere kleding te wassen, is het soms beter om zwarte kledingstukken apart van andere donkere kleding te wassen om dofheid of vlekken te voorkomen. Wanneer je niet genoeg zwarte/donkere kleding hebt voor een volle lading, kun je ze combineren. Het wassen met een volle lading is ook nog eens energiezuiniger.

Sorteer vervolgens je kleding op stofgewicht, keer de kleding binnenstebuiten en maak ritsen, knopen of haken vast om wrijving te verminderen. Kledingvezels kunnen breken als ze over ruwe oppervlakken wrijven, waardoor donkere of zwarte kleding er anders uit gaan zien.

Om te voorkomen dat kleuren veranderen of aangetast worden, kies je een veilig wasmiddel specifiek voor donkere kleding. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een wasbeurt op niet al te hoge temperatuur. Warmte kan donkere stoffen belasten en doen vervagen, dus gebruik een lage temperatuurstand. Dit geldt ook voor het drogen.