Heb je een airfryer aangeschaft om snacks, aardappelen, friet en vlees te bereiden? Dan ben je zeker niet de enige. Airfryers zijn ideaal om lekkere recepten op een relatief gezonde manier te bereiden. Maar wist je dat je er ook broodjes in kunt bakken? Of tosti’s? En dat je er zelfs een gekookt ei in kunt maken? Zo niet, lees dan snel verder! Want in dit artikel hebben we handige airfryer tips voor je op een rijtje gezet. Eet smakelijk alvast!

#1 – Een airfryer biedt meer mogelijkheden dan snacken alleen

Met een airfryer kun je veel meer dan alleen snacks en friet maken. Veel mensen weten dit niet en missen zo een groot deel van de vele mogelijkheden die airfryers te bieden hebben. Om een leuk voorbeeld te noemen: met een airfryer kun je ook koekjes bakken. Maak met koekjesdeeg een paar heerlijke koekjes, stop het in de airfryer en geniet binnen enkele minuten van de onvergetelijke smaak van je zelfgemaakte lekkernij!

#2 – Maak gebruik van olie bij toevoeging van kruiden in de airfyer

Het toevoegen van kruiden – bijvoorbeeld als je vlees of groenten gaat bereiden – zorgt voor een lekkere smaaksensatie. In een airfryer kun je beter geen gebruikmaken van droge kruiden. Doordat een airfryer met lucht verwarmt, trekken de kruiden namelijk niet goed in het eten. Daarnaast kan de airfryer de kruiden eenvoudig van het eten afblazen. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig oplossen door gebruik te maken van olie. Voeg één eetlepel olie aan de kruiden toe. Bijkomend voordeel hierbij is ook dat de olie ervoor zorgt dat het eten een lekker knapperig randje krijgt!

#3 – Broodjes bakken in de airfryer

Airfryers zijn ook perfect om te gebruiken voor het bakken van kant-en-klare of zelfgemaakte broodjes. Belangrijk is natuurlijk dat je de broodjes lang genoeg verwarmt en op de juiste temperatuur. De exacte baktijd kun je vinden op de product verpakking. Maar let wel op, want er moet iets worden omgerekend. De baktijd moet je namelijk met ongeveer een derde verminderen, terwijl je de temperatuur van de airfryer 20 graden lager moet zetten. Als er dus op de product verpakking vermeld staat dat de broodjes 9 minuten gebakken dienen te worden op een temperatuur van 190 graden, dan doe je met de airfryer het volgende: je verwarmt het apparaat op tot 170 graden, om vervolgens het brood af te bakken in 6 minuten (in plaats van 9 minuten).

#4 – Tosti maken in de airfryer

Veel mensen weten niet dat ze hun airfryer ook kunnen gebruiken om daar een tosti mee te maken. Je hebt voortaan dus geen tosti-ijzer meer nodig om een knapperige en warme tosti met ham en/of kaas te maken! Voor het bereiden van een tosti dien je de airfryer goed voor te verwarmen op 180 graden. Heerlijke tosti’s zijn natuurlijk de traditionele ham-kaastosti of een tosti met lekkere kipfilet erop. Om een goede en lekkere tosti te bereiden, dien je de bovenkant en de onderkant van je tosti in te smeren met een kleine laag boter. Hierna kun je de tosti in zo’n 3 tot 5 minuten lekker bruin bakken.

#5 – Gekookt ei maken in de airfryer

Het pannetje water op het fornuis om een lekker eitje te koken, dat is niet meer nodig als je een airfryer in huis hebt. Airfryers zijn namelijk ook geschikt om eitjes mee te koken. Probeer het een aantal keren uit en kom achter de juiste instellingen voor het perfect gekookte ei.

  1. Laat de eieren op kamertemperatuur komen
  2. Prik een klein gaatje in de eieren
  3. Leg de eieren in een niet-voorverwarmde airfryer met een temperatuur van 120 – 150 graden (verschilt per airfryer)

Tijd in de airfryer voor een gekookt ei:

  • Wil je een zacht gekookt eitje? Dan is 8 tot 9 minuten voldoende.
  • Wil je een middel hard gekookt eitje? Dan is 10 tot 12 minuten voldoende
  • Wil je een hard gekookt eitje? Dan is 12 tot 14 minuten voldoende