De airfryer wordt veel gebruikt als het gezonde alternatief voor de frituurpan. Je kunt er zelfs eitjes in koken en brood in bakken. Door een airfryer te zien als een veredelde frituurpan, doe je deze dus eigenlijk tekort. In een airfryer kun je erg veel gerechten bereiden op een gezonde wijze. Bakken, koken, stomen en frituren, het is allemaal mogelijk in een airfryer. Wanneer je de airfryer veel gebruikt, zul je ook te doen hebben met een soms ernstig vervuilde en bijna niet schoon te krijgen opvangbak en mandje.

Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

Een frituurpan is voorzien van frituurvet of frituurolie en maak je meestal schoon als vet of olie vervangen moet worden. De airfryer werkt met soms een scheutje olie, maar hierin bak of kook je verschillende producten. Daarom is het belangrijk om het mandje elke keer na gebruik schoon te maken. Je krijgt anders te maken met het vuil van het vorige gebruik. Het vuil komt in je nieuwe maaltijd die je met de airfryer bereidt en dit beïnvloed de smaak. Als het vuil erg aangekoekt is, dan heb je misschien behoefte aan enkele schoonmaaktips.

#1 – Reinigen met water en zeep

Heb je gerechten in de airfryer klaargemaakt die weinig sporen achterlaten, dan hoef je geen ingrijpende maatregelen te nemen. Een sopje met water en zeep is dan voldoende om de opvangbak goed te reinigen. Doe dit overigens niet met materialen die het oppervlak kunnen beschadigen, zoals een schuurspons of afwasborstel. Gebruik hiervoor een zachte spons, zodat de antiaanbaklaag niet beschadigt. Als er toch aangekoekte resten achterblijven, gebruik dan een houten lepel om dit van het oppervlak te schrapen. In de meeste gevallen zal het goed lukken om de airfryer met een sopje te reinigen.

#2 – Reinig het verwarmingselement met baking soda

Niet alleen het mandje en opvangbak moeten goed worden gereinigd. Ook het verwarmingselement moet je goed onderhouden. Nu hoeft dit niet na ieder gebruik, maar eens in de zoveel tijd. Als je dit niet doet, dan blijft er vuil op het verwarmingselement hechten en hierdoor kan het element niet optimaal warm worden. Baking soda doet wonderen:

 1. Doe twee eetlepels baking soda in een kommetje en voeg een eetlepel warm water bij
 2. Mix dit tot een papje
 3. Als er erg veel vuil aan het verwarmingselement hecht, gebruik dan een oude tandenborstel die je in het papje met baking soda dipt
 4. Met keukenpapier maak je het element verder schoon

Baking soda in combinatie met een zachte doek of keukenpapier, helpt ook om hardnekkig vuil in het mandje en de opvangbak te verwijderen.

#3 – Gebruik eens een citroen

De opvangbak en het verwarmingselement van de airfryer kunnen afhankelijk van wat je hierin bereidt, flink vettig worden. Als een sopje niet goed helpt, probeer dan eens een citroen.

 1. Leg hiervoor een stuk aluminiumfolie in de airfryer en giet hier een laagje water op
 2. Snijd plakjes citroen en leg de partjes op het aluminiumfolie
 3. Zet de airfryer voor 10 minuten aan op 180° Celsius. Al het vet en olie wordt door de aanwezigheid van de citroen losgeweekt en valt op het aluminiumfolie
 4. Open de airfryer en reinig de opvangbak en het verwarmingselement goed na met keukenpapier en spoel deze af.

#4 – Gebruik een vaatwastablet voor zo weinig mogelijk werk

Wil je liever niet teveel tijd besteden aan het reinigen van de airfryer?

 1. Vul de opvangbak met water en plaats het mandje hierin en doe er een vaatwastablet bij
 2. Laat de vaatwastablet oplossen en wacht een kwartiertje
 3. Het meeste vuil moet nu zijn losgeweekt
 4. Spoel de opvangbak en het mandje goed om en verwijder eventuele resten met een spons

#5 – Azijn doet wonderen

Azijn is een zeer goed reinigingsmiddel voor vele producten, om vet en kalk op te lossen en zeker ook voor de airfryer.

 1. Vul de opvangbak met een laagje azijn.
 2. Vul de rest van de bak met water en doe ook het mandje erin.
 3. Zet de airfryer voor 5 minuten aan op 180° Celsius.
 4. Je zult zien dat al het vuil is losgeweekt.
 5. Enkel de opvangbak en het mandje goed naspoelen en afdrogen is voldoende.
 6. Ook het verwarmingselement kun je goed reinigen met azijn.