Airfryers zijn tegenwoordig bij veel mensen niet meer uit de keuken weg te denken. Wie het apparaat aanschaft is vaak erg enthousiast en zegt nooit meer anders te willen. Maar zijn airfryers dan echt zoveel beter dan de oude vertrouwde frituurpan? We zetten de vijf grootste verschillen tussen de airfryer en de frituurpan op een rij.

#1 – Olie vs. hete lucht

Het eerste verschil tussen de airfryer en de frituurpan is de manier waarop het apparaat het voedsel bereid. Bij een frituurpan wordt het eten gegaard door het te bakken in hete frituurolie. Bij een airfryer wordt geen gebruik gemaakt van olie, maar van hete lucht. Je hoeft helemaal geen olie te gebruiken. Dit zorgt er vanzelfsprekend voor dat eten uit de airfryer veel minder vet is dan eten uit de frituurpan. Vaak verliest het voedsel in de airfryer zelfs wat van het vet dat van nature al in het product zit. Hierdoor zijn voedselwaren die bereid worden in de airfryer over het algemeen beter voor de gezondheid.

#2 – Smaak

Eén van de kritiekpunten die de airfryer wel eens krijgt, is het feit dat producten uit dit apparaat niet de smaak hebben die ze krijgen in de frituurpan. Wanneer je in een frituurpan snacks frituurt, krijgen deze de typische frituursmaak en krokante laag die snacks van de snackbar ook hebben. Bij snacks uit de airfryer is dit net anders. Deze worden meestal net wat minder krokant en hebben niet die typische frituursmaak. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want een airfryer frituurt niet. Hoewel de smaak niet hetzelfde is, zijn er nog steeds veel mensen die fan zijn van snacks uit de airfryer. Daarnaast is de airfryer hierdoor ook juist een uitkomst voor mensen die geen fan zijn van de typsiche vettige smaak van frituursnacks.

#3 – Veiligheid

Een belangrijk verschil tussen de airfryer en de frituurpan is de veiligheid van de apparaten. Vooral voor mensen met kinderen is dit een belangrijk verschil om op te letten. Airfryers zijn namelijk veel veiliger in gebruik dan frituurpannen. Bij frituren komt veel hete olie kijken, wat erg kan spetteren en voor brandwonden kan zorgen. Airfryers zijn daarentegen wel erg veilig in gebruik. Ten eerste komt er bij een airfryer geen olie aan te pas, dus is er op dat vlak geen gevaar voor verbranding. Daarnaast is de ruimte die heet wordt afgesloten, dus kun je je ook niet makkelijk verbanden door de hitte van het apparaat.

#4 – Capaciteit

Iets wat je vaak hoort over de airfryer is dat hij weinig capaciteit zou hebben. Niets is echter minder waar. Als we bijvoorbeeld op het vlak van friet vergelijken, wint de airfryer het van de frituurpan. De meeste airfryers hebben namelijk een capaciteit van ongeveer één kilo. Bij speciale XL-airfryers is dit zelfs nog meer. Frituurpannen hebben daarentegen meestal maar een capaciteit van ongeveer 500 gram of minder.

#5 – Hygiëne

Het laatste verschil tussen de airfryer en de frituurpan is de hygiëne van de apparaten. Bij een frituurpan wordt aangeraden om vijf tot zeven keer dezelfde olie te gebruiken en deze daarna te vervangen. Je hoeft dus gelukkig niet na elke frituursessie de hele frituurpan schoon te maken. Dit vervangen kan echter best lastig zijn en is daarnaast ook tijdrovend. Het schoonmaken van een airfryer is makkelijker en hygiënischer: na elk gebruik kun je de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser stoppen (of natuurlijk met de hand afwassen).