Energie besparen, niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee! Gebruik de onderstaande simpele energiebesparingstips voor thuis en ga er mee aan de slag.

#1 – Schakel stand-by-apparaten uit

Gebruik stopcontacten die via je telefoon in- en uitgeschakeld kunnen worden, zodat je ongebruikte apparaten uitschakelt. U kunt goedkopere timerpluggen gebruiken om het uitschakelen van apparaten te plannen.

#2 – Installeer een slimme thermostaat

Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Slimme thermostaten kunnen je verwarming efficiënter maken door alleen de kamers te verwarmen die je gebruikt. Het kan bediend worden via je smartphone en via GEO-locatie ziet de thermostaat of je bijna thuiskomt of juist vertrekt.

#3 – Zet je thermostaat lager

Bijna de helft van het geld dat aan energierekeningen wordt besteed, gaat naar de kosten voor verwarming en warm water. Als je de verwarming ’s winters slechts één graad lager zet, levert dit al veel besparing op. Trek bijvoorbeeld een warmere trui aan in huis.

#4 – Koop efficiënte apparaten (en gebruik ze efficient)

De meeste nieuwe apparaten zijn steeds duurzamer. Het duurzaamheidslabel is vaak direct te zien in de winkel of in de webshop. Een A++ wasbeurt bespaart al gauw veel geld ten opzichte van een C wasmachine. Vergeet je diepvries niet 2 keer in het jaar te ontdooien. Een klein laagje ijs zorgt al voor meer energieverbruik bij het koelen van je vriezer.

#5 – Was kleding op een lagere temperatuur

Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden kan helpen om je energieverbruik te verminderen, en als je één wascyclus per week kunt besparen, bespaart dit al veel geld op je jaarlijkse energierekening.