Wanneer je voeten zweten of vochtig blijven, neemt de kans op een schimmelnagel toe. Door frequente blootstelling aan warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden, kleedkamers of zelfs het leven in een vochtig klimaat, loop je meer risico om dit soort infecties te ontwikkelen. Dit is ook de reden dat kalknagels vaker voorkomen tijdens de zomermaanden.

Verschil per persoon

Het is bekend dat mannen vaker kalknagels krijgen dan vrouwen, evenals personen met een verzwakt immuunsysteem – mensen met diabetes, een slechte bloedsomloop en oudere volwassenen. Het bewijs van een kalk- of schimmelnagel is een verandering in de nagelkleur die wit, geel, bruin of zelfs zwart kan zijn. De nagel kan verdikt raken, waardoor de nagel moeilijk zelf verzorgd kan worden. Er kan een vieze geur, broosheid of zelfs volledige scheiding van de nagel van het nagelbed optreden.

Behandelingen tegen kalknagels

Er zijn diverse behandelingen voor teennagelschimmel beschikbaar, waaronder medicijnvrije alternatieven, vrij verkrijgbare medicijnen, geneesmiddelen op recept, laserbehandeling of zelfs chirurgische verwijdering voor de meest extreme gevallen. De meeste mensen beginnen met huismiddeltjes tegen kalknagels die ze in huis hebben voordat ze medicijnen kopen of naar de dokter gaan. Deze behandelingen zijn het meest effectief in milde gevallen.